Nyborg Svømmeklubs historie

Nyborg Svømmeklub var oprindelig drivkraften bag etableringen af en svømmehal i Nyborg. Klubben blev stiftet den 6. december 1973. 

Klubbens første formand Ib Mortensen gjorde et stort arbejde for at kommunen og interesserede skulle støtte initiativet til en ny svømmehal i Nyborg. Bl.a. kunne Nyborgs borgere støtte byggeriet ved at købe retten til at indgravere en mursten. Stenene findes stadig den dag i dag i hallen.

Frem til den nye svømmehal åbnede, foregik al træning i Ringe, hvor der netop var åbnet en ny svømmehal. Næsten præcis 2 år efter Nyborg Svømmeklubs etablering, blev den nye svømmehal indviet d. 12. december 1975, som en selvejende institution.

 

Svømning i hal i Nyborg

I begyndelsen havde Nyborg Svømmeklub træning alle ugens hverdage og i alt omkring 7 timers træning om ugen. Kontingentet var dengang 25 kr. per måned for voksne og 20 kr. per måned for børn. Åbningen af svømmehallen gav nye og bedre træningsmuligheder og medførte en tilgang på flere hundrede nye medlemmer på en aften, således at medlemstallet nåede op på ca. 400 medlemmer.

Som årene gik, blev svømmeklubben større, og der blev behov for mere træning, hvilket ikke kunne opfyldes inden for den oprindelige svømmehal. Derfor blev det besluttet, at svømmehallen skulle udvides med et sportsbassin, som udelukkende skulle anvendes af foreningslivet.

 

Udvidelse gav vokseværk

I 1985 blev omklædningsfaciliteterne udvidet og i 1988 blev svømmehallen udvidet med et badeland. Det skete d. 12. december - nøjagtig 13 år efter hallens åbning. Badeland skulle trække flere besøgende til svømmehallen, og derved skabe en indtægtsgrundlag for udvidelsen. 

Udvidelserne gjorde, at svømmeklubben for alvor fik vokseværk. Snart markerede klubben sig som en af de førende svømmeklubber i Danmark, og som den toneangivende på Fyn.

Ca. 6 år efter udvidelsen af med badeland skabte 2 varme somre og svigtende entreindtægter en dårlig økonomi i svømmehallen og trussel om lukning. Nyborg Kommune overtog i 1996 svømmehallen og sikrede dermed svømmeklubbens fortsatte træningsmuligheder i Nyborg.

 

Modernisering og ombygning

I 2012 foretog Nyborg Kommune en større modernisering og ombygning af Nyborg Idræts- og Fritidscenter, hvor de forskellige haller kom under samme tag og med fælles indgang og reception.  

I dag er Nyborg Svømmeklub en velfungerende klub, hvor de ugentlige træningstimer er mangedoblet siden starten i 1975.

I 2018-2019 gennemfører Nyborg Kommune en længe ventet ombygning af svømmehallen med ændret facade, opgradering af klimaskærm og vandbehandlingsanlæg samt en stor ombygning af omklædningsfaciliteterne.  

I maj 2022 lukkede svømmehallen igen for renovering.