Velkommen i konkurrenceafdelingen

Her finder du mere information om Nyborg Svømmeklubs Konkurrenceafdeling.

 

Når dit barn bliver konkurrencesvømmer, bliver det en del af et nyt fællesskab

Du bliver en af os, som kører børnene til stævner, hepper fra bassinkanten, skriver tider op i små bøger, trøster når det går galt og glædes når det går godt.
Vi håber også, at du bliver en af dem, der tager en tørn med stopuret, som vendedommer, nattevagt til stævner, chauffør eller hvad der ellers måtte være brug for af hjælp for, at det hele hænger sammen.

Under alle omstændigheder er der sikkert masser af nye begreber og muligheder, som du endnu ikke kender. Her på siden forsøger vi at give så mange informationer, vi kan. Og du er altid velkommen til at spørge en træner eller sende en mail til klubben.

Konkurrencesvømning har mange fordele, der rækker ud over bare at blive bedre til at svømme. Der opstår ofte et unikt kammeratskabet mellem svømmerne , ligesom forældrene også får nye relationer og venskaber. Udover at svømning er en færdighed, som svømmerne kan nyde godt af og dyrke resten af livet, er en af de største fordele ved at deltage, de personlige karaktertræk, som svømmerne udvikler.

Konkurrencesvømmere lærer selvdisciplin, sportsmanship og time management. Det er kvaliteter, som svømmerne vil drage fordel af både ift. uddannelse og fremtidige jobs, hvor de kan trække på de erfaringer de lærte som svømmere.

 

Forventninger til svømmere og forældre

At indgå i et fællesskab medfører også en række forpligtelser. I Nyborg Svømmeklub har vi følgende Forventninger til deltagelse for svømmere og forældre i konkurrenceafdelingen.

Vi forventer at alle medvirker til at opgaver fordeles, så det ikke er få aktive svømmere og forældre, der skal trække det store læs. Meld jer derfor til de opgaver der udbydes. Det plejer at være rigtig sjovt når vi er flere og det er netop her relationer og venskaber opstår.

 

K-udvalget - aktivitetsudvalg for Konkurrenceafdelingen

K-udvalget står for at arranger stævner, træningslejrene, sponsorarrangementerne og alt det andet, der skal til, for at få konkurrenceafdelingen til at hænge sammen og give børnene de bedste rammer og de sjoveste oplevelser. Du kan læse mere om K-udvalget og opgaverne her.

Vi vil gerne have en forældrerepræsentant for hvert hold med i udvalget. Jo flere vi er, jo mindre arbejde er der til den enkelte. Og vi garanterer sjovt samvær og hyggelige stunder undervejs.

Når børnene svømmer i konkurrenceafdelingen, skal de naturligvis til svømmestævner.
Herunder har vi samlet en del af de spørgsmål, vi har fået fra forældre, der for første gang skal sende deres børn til svømmestævne.

 

Hvordan bliver mit barn tilmeldt et stævne?

Al tilmelding og betaling af stævner, foregår via hjemmesiden.

Når sæsonen går i gang kan du se en oversigt over stævner og aktiviteter på dit barns holds egen side på nsklub.dk. Hvert af konkurrenceholdene har deres egen underside, og du finder siden under menupunktet Konkurrence.
Her kan du se, hvilke stævner der er aktuelle for netop dit barns hold. Du kan derfor allerede nu skrive stævnerne ind i din kalender.

Ca. en uge før sidste tilmeldingsfrist får du en mail fra træneren om, hvilke løb, dit barn skal stille op i, og du er nu klar til at tilmelde og betale. Du tilmelder og betaler via menupunktet Event.

 

Hvad skal stævnetasken indeholde?

Badetøj, badehætte, svømmebriller, 2 håndklæder, shorts, t-shirt og indendørs sko. Madpakke, drikkedunk, snacks f.eks. nødder, rosiner, müeslibar m.v.
OBS: Det er MEGET vigtigt, selv at medbringe mad, da der som regel ikke er mulighed for at købe noget.

Til større stævner laver vi ofte en liste over snacks, det enkelte barn skal medbringe til en fælles "snackbar". Dette kommer ud over den madpakke, dit barn selv skal bruge. Snack-baren er til fælles brug, og vi etablerer den for at sikre, at alle får spist jævnt i løbet af stævnet.

 

Hvordan kommer vi frem?

Vi er afhængige af, at forældre kører børnene til stævner. Vi skiftes og tager gerne flere børn med i bilerne, så forældrene ikke behøver at tage med hver gang. Når man tilmelder barnet til et stævne, bliver man spurgt, om barnet skal have kørelejlighed, eller om man har plads til ekstra svømmere.

Trænerne skal også have en plads i en af bilerne.

Hvis der ikke er pladser til alle deltagere og trænere, aflyser vi deltagelse for hele holdet.

I god tid inden stævnet, kan I finde en info-seddel på hjemmesiden.  Find info-sedler her.
Af den fremgår det, hvem der kører med hvem, og hvornår man mødes ved svømmehallen. De, der ikke skal have ekstra passagerer med, kan køre direkte til den svømmehal, hvor stævnet afholdes.

Til større stævner udenfor Fyn gælder særlige regler, da klubben refunderer kørsel fra broerne og udefter.

 

Hvem tager med fra svømmeklubben?

Der er altid mindst én træner med. Desuden skiftes forældrene til at være holdleder. Holdlederen hjælper trænere med det praktiske i forbindelse med stævnet. Når du tilmelder barnet til stævne, bliver du også spurgt om du kan være holdleder til stævnet. De mere erfarne forældre hjælper de mindre erfarne. Du kan læse mere om holdlederens arbejdsopgaver her.

 

Hvordan ved jeg, hvornår det er mit barns tur til at svømme?

Træneren og holdlederen har et program, så de hjælper svømmerne med at komme til start. Svømmerne skal dog være opmærksomme og holde sig i nærheden af træneren, da denne ikke har mulighed for at gå og lede efter de enkelte svømmere. Desuden spørger tidtageren om svømmernes navn, når de kommer op til start-enden, så det sikres, at svømmerne starter i det rigtige heat.

Ved nogen stævner er det muligt at få udleveret ekstra programmer, så tilskuerne har mulighed for at følge med. Programmerne bliver først trykt lige før stævnet begynder, da der er mulighed for at melde afbud frem til to timer før stævnestart.

 

Hvor kan jeg se tiderne?

Du kan altid finde dit barns tider på Dansk Svømmeforbunds åbne database Svømmetider. Til nogle stævner bliver resultaterne også lagt på Livetiming.

Dog vil tiderne fra FynBørm-stævnerne ikke kunne findes på Livetiming og Svømmetider.
Det skyldes, at man til disse stævner ikke følger alle regler for svømmestævner. Blandt andet er der ikke nogen svømmere, der bliver diskvalificeret, hvis de svømmer forkert.

 

Hvad kan jeg hjælpe med?

Først og fremmest: Tag med ud til stævnerne!
Dit barn vil gerne have, du er der. Det er her, du finder ud af, hvordan et svømmestævne hænger sammen, og det er her, du møder de andre forældre, som også gerne vil hjælpe til.

En eller to gange om året afholder Nyborg Svømmeklub selv store stævner. Her kommer deltagerne fra hele landet, og svømmerne skal overnatte og bespises. Disse to weekender har vi brug for rigtig mange frivillige, der kan give en hånd med ved servering af mad, oprydning eller nattevagter på skolerne, hvor der overnattes.
Disse stævner er også en indtægtskilde for konkurrenceafdelingen, og overskuddet bruges til aktiviteter for alle. Derfor forventer vi at forældrene hjælper til her, også selv om deres eget barn ikke deltager i stævnet. Større børn og unge svømmere, der ikke deltager hjælper også til.

Derudover har vi brug for, at mange forældre bliver officials. Der skal mindst 22 officials til at gennemføre et almindeligt svømmestævne. Og selv om du aldrig har været til et stævne før, kan du sagtens være official alligevel. Dansk Svømmeunion afholder nemlig jævnligt kurser for forældre, og k-udvalget sørger for information og tilmelding. Det første kursus – tidtagerkurset – tager ca 3 timer og afholdes som regel en hverdagsaften i nærheden.

 

Officials

Nyborg Svømmeklub skal stille med et vist antal officials, hver gang vores svømmere deltager i et stævne. Kan vi ikke det, får børnene ikke lov at deltage. Oftest er der brug for officials med modul 2 uddannelse med mindre det er begynderstævner på Fyn.

Kurserne er inddelt i moduler

Modul 1: Tidtagerkursus
Modul 2: Mål- bane- og vendedommer
Modul 3: Starter
Modul 4: Ledende måldommer
Modul 5: Speaker
Modul 6: Stævnesekretær

Læse mere om officialuddannelserne. Hvis du gerne vil på kursus kan du kontakte Kate Zender.

 

Kampen mod uret

Konkurrencesvømning handler først og fremmest om tider ! Mange forskellige løb giver mange forskellige tider, man skal holde styr på. Der går ikke mange stævner før de nye k-svømmere er i gang med at skrive deres tider op. I små bøger - eller på mobilen.

På den måde bliver konkurrencen lige så meget en kamp mod sig selv. Børnene kan hele tiden se, om de forbedrer sig. Sætter ”pr” (personlig rekord), og dermed får noget ud af de mange timers slid i svømmehallen. Det er muligt at svømmesig til en svømmenål ved at opnå en bestemt tid i en svømmedisciplin, så børnene hele tiden kan sætte sig nye mål. Læs mere om svømmenåle.

Svømmernes tider bliver automatisk registreret i en stor database Svømmetider, og tiderne bliver også brugt til at indplacere svømmerne i programmet for det næste svømmestævne.

Til et svømmestævne er der flere heats i hvert løb, og svømmerne bliver inddelt i heats, så de svømmer sammen med andre, der har nogenlunde samme tid som dem. Det vil også sige, at børnene sagtens kan komme til at svømme i heats med børn, der er yngre eller ældre end dem selv. Og det betyder også, at man kan vinde et løb i sin årgang, selv om man er kommet sidst i sit heat. Eller omvendt for den sags skyld. Det er nemlig altid tiden, der afgør placeringen. Ikke placeringen i det enkelte heat.

 

Forskellige stævner

Når barnet starter i K-afdelingen er der flere forskellige typer stævner.
FynBørn-serien er for de helt nye konkurrencesvømmere. Her bliver svømmerne ikke diskvalificeret, hvis de svømmer forkert, men træneren får en seddel med hjem, så han/hun kan træne svømmerne til at svømme rigtigt næste gang. Til disse stævner kan forældre også være tidtagere uden at have taget official-kursus.
FynRundt- og FynKval-stævnerne er stævner, hvor der ikke uddeles præmier. Her handler det om at få stævnerutine, svømme gode tider og opnå nåletider og sætte PR. Til regionsstævner er der ofte medaljer til de tre bedste i de inddelte aldersgrupper.

Når børnene bliver lidt mere rutinerede, er der flere forskellige stævnetyper. Cup-stævner eller invitationsstævner er typisk stævner, der løber hen over en weekend, VÅM og DÅM (Vestdanske ÅrgangsMesterskaber og Danske ÅrgangsMesterskaber) og DM kan man kun deltage i, hvis man inden tilmeldingsfristen har opnået bestemte tider (kravtider), og holdmesterskaber skal man udtages til af trænerne.

 

Nyborg ÅrgangsCup

Vores eget invitationsstævne hedder Nyborg ÅrgangsCup, og det afvikles medio marts. Her deltager alle årgangssvømmere i Nyborg, og alle forældre, hjælper til. Stævnet afholdt vi første gang i 2015 og det var en stor oplevelse for mange. Her har vi indledende heat og finaler med stort lysanlæg og virkelig høj stemning i hallen.

 

Klubmesterskabet

Også klubmesterskabet er en helt speciel oplevelse. For mange af klubbens svømmere er klubmesterskaberne det første stævne overhovedet. Svømmeskolebørnene kan konkurrere i 25 m løb, hvor der bliver uddelt præmier i de enkelte discipliner. Men konkurrencesvømmerne dyster i stedet om at blive samlet vinder i en lang række løb. Talentholdssvømmerne har deres eget klubmesterskab, hvor vinderen er den, der får flest point i tilsammen 5 løb: 50 m fri, 50 m ryg, 50 m bryst, 50 m fly, 100 ryg, 100 m fri og 100 medley.

Klubmesterskaberne afsluttes ofte med fællesspisning samt præmieoverrækkelse. 

 

Kost

Konkurrencesvømmere træner meget. Og jo længere dit barn kommer, jo mere træning. På C-holdet træner svømmerne op til 4 gange om ugen, på B-holdet op til 6 gange om ugen og på A-holdet mindst 7 og gerne op til 9 gange om ugen. Så meget træning kræver, at man som forældre er opmærksomme på hvordan og hvad barnet spiser.

Her kan du finde gode råd om kost.